Diety

10 wskazówek, aby biszkopt czekoladowy zawsze wyszedł idealnie

brownie

Biszkopt czekoladowy to baza wszelkiego rodzaju przekładanych kremem ciast, w tym tortów. Jego przygotowanie może być nie lada wyzwaniem – szczególnie dla osób początkujących w dziedzinie cukiernictwa. Wystarczy jednak poznać kilka najważniejszych wskazówek, dzięki którym przyrządzanie biszkoptu czekoladowego będzie dużo łatwiejsze.

Nie da się ukryć, że przygotowanie brownie jest dużo łatwiejsze niż prace nad biszkoptem czekoladowym. Ciasto stanowiące podstawę np. tortów musi być puszyste i lekkie. Niestety wystarczy chwila nieuwagi, aby – zamiast delikatnego biszkoptu czekoladowego wyszedł zakalec. Dlatego warto znać podstawowe zasady jego pieczenia.

1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej


Jeżeli nie chcesz, aby konsystencja biszkoptu po upieczeniu przypominała brownie, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

2. Tylko wysokiej jakości składniki


Jeśli zależy Ci na uzyskaniu idealnego biszkoptu czekoladowego, nie możesz korzystać z półśrodków. Dlatego musisz postawić na wysokiej jakości składniki, np. prawdziwe kakao, wiejskie jajka.

3. Wcześniejsze przesianie mąki


Mąka i kakao powinny być przesiane – po to, aby ciasto nabrało lekkości i puszystości.

4. Krótkie mieszanie składników


Krótkie mieszanie składników – tylko do ich połączenia – pozwoli uniknąć zbędnego napowietrzenia ciasta.

5. Mieszanie w jednym kierunku


Mieszanie ciasta w różnych kierunkach może spowodować przerwanie włókienek glutenu zawartego w mące. Zakalec gwarantowany.

6. Nieotwieranie piekarnika w trakcie pieczenia


Unikaj otwierania piekarnika w trakcie pieczenia – dzięki temu biszkopt czekoladowy idealnie wyrośnie i nie opadnie.

7. Optymalny czas pieczenia


Nie przekraczaj zalecanego czasu pieczenia. W przeciwnym razie możesz doprowadzić do jego przypalenia.

8. Właściwa temperatura pieczenia


Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ciasto mocno zarumieni się na wierzchu, a będzie surowe w środku.

9. Zdejmowanie obręczy po ostudzeniu ciasta

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wstrzymaj się z otwieraniem obręczy. Niech ciasto najpierw przestygnie.

10. Studzenie spodem do góry


Studzenie biszkoptu czekoladowego spodem do góry sprawi, że każdy blat będzie miał równą powierzchnię.

Jeśli zastosujesz się do powyższych wskazówek, przygotowanie idealnego biszkoptu czekoladowego nie powinno być dla Ciebie już problemem. Powodzenia!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *