Diety

Jak przygotować tradycyjne dania kuchni polskiej w wersji roślinnej?

polska dieta

Bogactwo i głębia smaków – tak w skrócie można opisać tradycyjną kuchnię polską, którą ukształtowała głównie historia i wpływy sąsiednich krajów. Polska sztuka kulinarna ma również swoich fanów wśród zwolenników diety roślinnej. Jak jednak oddać jej doskonały aromat bez dodatku mięsa? Podpowiadamy, jak przygotować pyszne dania w wersji wegetariańskiej!

Choć niektórym trudno to sobie wyobrazić, dania roślinne mogą smakować równie dobrze, co ich tradycyjne, mięsne odpowiedniki. Warto zatem nieco poeksperymentować w kuchni i spróbować przyrządzić bazujące na soi kotlety czy gołąbki z rozpływającym się w ustach farszem. Co ciekawe, na rynku pojawia się coraz więcej producentów (m.in. takich jak http://www.primavika.pl/produkty), specjalizujących się w pysznych wegetariańskich daniach takich jak wegetariański strogonow, roślinne pulpeciki czy gulasz!

Warzywne gołąbki

Aksamitny pomidorowy sos, rozpływająca się w ustach kapusta i przepyszny farsz! Jak jednak przygotować gołąbki bez dodatku mięsa? Tajemnica tkwi we wcześniej wspomnianym nadzieniu, które może smakować równie dobrze nie tylko w klasycznej wersji.

Składniki:

Gołąbki:

  • kapusta włoska,
  • pół szklanki soczewicy (np. czerwonej),
  • 100 g ryżu,
  • 70 g kaszy bulgur,
  • 250 g pieczarek brunatnych,
  • 150 g suszonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, ulubione zioła.

Sos:

  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • wędzona papryka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Przepis:

Ugotuj ryż, soczewicę i kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmieszaj składniki, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Zeszklij cebulkę na niewielkiej ilości oliwy i dodaj do niej startą na małych oczkach marchewkę. Całość podsmażaj do uzyskania złotego koloru, dopraw solą i pieprzem. Następnie podsmaż delikatnie pieczarki, aż delikatnie zmniejszą swoją objętość i dodaj do nich drobno posiekaną natkę pietruszki. Połącz ze sobą wszystkie składniki i dodaj do całości pokrojone suszone pomidory. Ze środka kapusty wydrąż głąb, oddziel liście i obgotuj je przez około 15 minut. Nakładaj średnie porcje farszu na liście i zawijaj gołąbki. Aby przygotować sos, połącz ze sobą wszystkie składniki – passatę pomidorową, wędzoną paprykę, miód i ocet balsamiczny. Podgrzewaj na małym ogniu i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj przez 20 minut w 180°C.

Sojowy kotlet schabowy

Niedzielny obiad kojarzy ci się z chrupiącym kotletem z dodatkiem ziemniaków i surówki? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby posmakować tradycji w alternatywnej roślinnej formie. Sekret idealnego wegetariańskiego kotleta tkwi w doskonale dobranej kompozycji przypraw i… bulionie warzywnym.

Składniki:

  • kotlety sojowe,
  • 2 szklanki warzywnego bulionu,
  • 200 g bułki tartej,
  • 100 g mąki,
  • przyprawy: lubczyk, tymianek, kurkuma, sól, pieprzy ziołowy,
  • 5 łyżek oleju.

Przepis:

Kotlety sojowe mocz przez około 25 minut w miseczce wypełnionej gorącym bulionem. Na osobnym talerzu wymieszaj dokładnie składniki panierki – mąkę i przyprawy – a następnie dodaj do nich wodę i mieszaj do uzyskania aksamitnego ciasta. W tak przygotowanej mieszance panieruj odsączone kotlety, a następnie obtaczaj je w bułce tartej i obsmażaj aż do uzyskania złocistego koloru.

Flaczki sojowo-boczniakowe

Tradycyjne mięsne flaczki zdobyły popularność już w XIV wieku – zachwycał się nimi m.in. król Władysław Jagiełło. Danie to swój renesans przeżywało również w latach 80. i 90. XX wieku, kiedy coraz większe uznanie zdobywały tzw. potrawy jednogarnkowe. Jak przygotować rozgrzewającą zupę bez dodatku mięsa i wydobyć niepowtarzalny aromat za pomocą kompozycji warzyw?

Składniki:

  • 300 g boczniaków,
  • 200 g kotletów sojowych,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • przyprawy: 5 liści laurowych, 7 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka imbiru, łyżeczka mielonej kolendry, łyżeczka mielonej papryki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • natka pietruszki.

Przepis:

Namocz w wodzie kotlety sojowe przez 30 minut, a następnie odsącz jej nadmiar i pokrój je w cienkie paski. Boczniaki pokrój w nieco grubsze paski i podsmaż je aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj do nich resztę warzyw i kotlety sojowe i ponownie smaż jeszcze przez kilka minut. Dolej do całości około 2 litry wody i gotuj aż do miękkości wszystkich składników. Dopraw do smaku wcześniej przygotowaną kompozycją przypraw.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *