Diety

Co jeść na poprawę wzroku?

oko

Percepcja wzrokowa to zdolność do interpretowania otaczającego środowiska za pomocą światła w widmie widzialnym odbijanym przez obiekty w środowisku. Różni się to od ostrości wzroku, która odnosi się do tego, jak wyraźnie widzi dana osoba. Aby zachować dobry wzrok, warto zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę.

Problem suchego oka

Zespół suchego oka to dość częsta dolegliwość, która pojawia się u wielu osób. Oprócz suchości oka, mogą pojawić się również takie objawy, jak na przykład: podrażnienie, zaczerwienienie, wydzielina i zmęczone oczy. Objawy mogą wahać się od łagodnych i sporadycznych do ciężkich i ciągłych. Suche oko występuje, gdy oko nie wytwarza wystarczającej ilości łez lub gdy łzy wyparowują zbyt szybko. Może to wynikać ze stosowania soczewek kontaktowych, dysfunkcji gruczołów lub alergii.

 

Jeśli mamy problem z suchym okiem, należy unikać suchych, przewiewnych środowisk oraz tych z dymem i pyłem. Oprócz tego warto zmienić swoją dietę. Przede wszystkim osoba z tymże problemem powinna pić bardzo dużo wody oraz spożywać produkty, które posiadają sporo witaminy A.

Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, takie rzeczy, jak na przykład: marchewkę, szpinak, brokuły oraz wątróbkę.

Problem plamki żółtej

butelka z cytrusamiPlamka żółta to owalny obszar pigmentowany w pobliżu środka ludzkiego oka. Jest ona odpowiedzialna za centralne, wysokiej rozdzielczości widzenie kolorów. Ponieważ plamka żółta ma kolor żółty, pochłania nadmiar światła niebieskiego i ultrafioletowego, które dostaje się do oka, i działa jako naturalny krem ​​przeciwsłoneczny w tymże obszarze siatkówki.

Struktury w plamce żółtej specjalizują się w wizji o wysokiej ostrości. Aby nie mieć problemów z plamką żółtą należy wprowadzić do swojej diety odpowiednie produkty, takie jak na przykład: cytrusy, winogrona, owoce dzikiej róży oraz szparagi. Jabłka również pozytywnie wpływają na ludzki wzrok. Są one łatwo dostępne – co z całą pewnością jest ogromną zaletą.

Oprócz tego warto spożywać różnego rodzaju orzechy oraz takie minerały, jak: selen, cynk oraz mangan.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *