Zbilansowana dieta – poznaj zasady i sprawdź, jak dobierać produkty

Odpowiednie zbilansowanie diety ma ogromne znaczenie w kontekście utrzymania dobrego samopoczucia, zdrowia i właściwej wagi. To bardzo ważne, aby świadomie wybierać posiłki, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Jak zatem zbilansować jadłospis, aby był on pełnowartościowy?
Czym jest dieta?
Dieta to żywienie bazujące na zdrowych produktach, które zawierają makro i mikroskładniki, witaminy, błonnik, aminokwasy i wiele innych elementów, tak niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Opracowana przez specjalistów Piramida Żywienia wskazuje produkty, które powinny być spożywane w największych ilościach: na samym dole piramidy znajdują się produkty pełnoziarniste, następnie oleje roślinne, warzywa i owoce. Wyżej, ryby, drób i jajka. Kolejny poziomem są strączki, potem produkty mleczne, masło i czerwone mięso. Przedostatni stopień to ziemniaki, ryż biały, chleb pszenny i słodycze. Na samym szczycie piramidy znajduje się alkohol. Im dane produkty spożywcze znajdują się wyżej piramidy, tym rzadziej powinny być one spożywane.
Inne aspekty właściwego odżywiania?
Kolejna sprawa, to regularność i pory posiłków. Najkorzystniejsze dla organizmu jest jedzenie 3-5 porcji żywności każdego dnia. Śniadanie to konieczność, bo jest to pierwszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza energii – tu dobrze sprawdza się jajecznica, parówki, kanapki na pełnoziarnistym pieczywie. Oczywiście, wszystko z dodatkiem warzyw.
Obiad powinien być sycący – tu najlepiej postawić na gotowane, duszone lub grillowane mięso, kasze i brązowy ryż i surówki. Kolację warto zjeść na 2-3 godziny przed snem. Powinna być lekkostrawna, najlepiej na bazie węglowodanów złożonych. Na walkę z małym głodem zaleca się przekąski, jak bakalie, owoce czy warzywa pocięte w słupki.
Zdrowa dieta to także prawidłowe nawadnianie organizmu. Należy spożywać minimum 2-3 litry wody każdego dnia.
Warto jeszcze wiedzieć o kilku aspektach, które nakładają się na zdrowe odżywianie. Chociaż chleb owiany jest złą sławą – jako produkt tuczący – trzeba wiedzieć, że odpowiednio wybrany, może być doskonałym składnikiem zdrowego jadłospisu. Warto wybrać bochenek na bazie mąki żytniej, jaglanej czy owsianej. Chleb można również upiec samodzielnie – w Internecie znajduje się wiele przepisów na zdrowe wypieki.
Pamiętajmy również o jelitach i prawidłowej florze bakteryjnej – do jadłospisu należy włączyć kefiry, jogurty i kiszonki. Korzystnie wpłyną one na trawienie, produkcję i przyswajalność witamin, a przede wszystkim stymulację układu odpornościowego.
Warto regularnie spożywać mleko i przetwory mleczne, które są źródłem witamin B2 i D oraz wapnia, które chronią kości i zapobiegają osteoporozie. Produkty mleczne to też przede wszystkim pełnowartościowe białko, które jest obecne również w mięsie.
Zaleca się spożywanie ryb minimum 3 razy w tygodniu.
Należy też wiedzieć, że zbilansowana dieta to także aktywność fizyczna. Ruch to zdrowie, dlatego warto postawić na aktywność o umiarkowanej intensywności: jak spacery, jogging, nordic walking czy rower. Tego typu ćwiczenia nie tylko spalają kalorie, ale także się skutecznym orężem w walce o prawidłową, wyprostowaną sylwetkę. Aktywność fizyczna wzmacnia wydolność płuc, odporność i układ mięśniowo-szkieletowy.
Dietetyk na drodze ku zdrowiu!
Tak duża ilość informacji może przytłoczyć i zniechęcić do zdrowego odżywiania. Dlatego warto udać się do dietetyka. Gotowa dieta opracowana przez specjalistę uwzględnia wszystkie wytyczne zawarte w Piramidzie Żywienia oraz te aspekty, które są niezbędne, aby zachować zdrowie. Dietetyk kliniczny z Gdańska na podstawie wagi, wyników badań i oczekiwań pacjenta opracowuje pełnowartościowy jadłospis. Specjalista wylicza dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, do którego dostosowuje posiłki i dobiera odpowiednie ćwiczenia. Wprowadzenie zasad żywieniowych zaleconych przez dietetyka wspomoże organizm w walce o właściwą sylwetkę. Gotowe diety i jadłospisy – wcale nie muszą być restrykcyjna 🙂
Warto oprzeć jadłospis o warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i ryby, aby dzięki temu cieszyć się ładną sylwetką, prawidłowymi wynikami badań i dobrym samopoczuciem. Zbilansowane odżywianie to klucz do zdrowia.