Diety

Jak obrać paprykę ze skórki?

Papryka obierana

Zanim rozpocznie się sezon na polską paprykę i masowo zaczniecie robić przetwory musicie poznać tajemnicę poliszynela, czyli jak obrać paprykę ze skórki. Na ten temat powstało już trochę teorii, nawet jakieś filmiki, ale rozbijmy zagadnienie na czynniki pierwsze. Należy bowiem pamiętać, że nie każda metoda jest równie dobra, a także nawet najlepsza z nich nie sprawdza się w każdym przypadku.

Palnik gazowy – obieranie pojedynczych sztuk

Aby zdjąć skórkę z papryki można wykorzystać palnik gazowy. Obojętnie czy będzie to ten z kuchenki gazowej czy ręczny. Plusem tego rozwiązania jest szybkość, a także zachowanie praktycznie niezmienionej struktury samej papryki. Dalej pozostanie ona chrupka. Niestety, nie opłaca się w ten sposób postępować z dużą ilością warzyw. Zajęłoby to zbyt wiele czasu. Proces obierania wygląda następująco:

  • opalamy skórkę z pomocą palnika, nadziewając warzywo na widelec, aby łatwo było obracać
  • kiedy papryka solidnie się przypali, zamykamy w dowolnym naczyniu (misce z pokrywką, garnku, itp.) i zostawiamy na kilka minut
  • zdejmujemy skórkę z pomocą noża.

Po obraniu, zostaną jeszcze do wydrążenia pestki z wnętrza, co powinno przebiec szybko i sprawnie.

Hurtowe obieranie papryki – pieczenie

Pieczenie ma tę zaletę, że nie wymaga specjalnej uwagi. Nie trzeba stać nad palnikiem i obracać warzywa. Dodatkowo możemy upiec tyle papryk, ile tylko zmieści się do piekarnika. Metoda ta zakłada:

  • rozgrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza
  • wyłożenie blachy papierem do pieczenia
  • wysmarowanie papryk oliwą i obsypanie solą
  • pieczenie przez 30 minut
  • hartowanie w wodzie z lodem
  • obieranie. 

W tym sposobie można przed pieczeniem wydrążyć gniazdo nasienne i piec połówki lub ćwiartki papryki. Może to ułatwić zadanie, ponieważ po półgodzinnym pieczeniu papryka jest naprawdę miękka. Nie polecamy tego sposobu dla warzyw przeznaczonych na sałatkę czy dań, w którym powinna zachować swoją chrupkość. Pieczenie nadaje jej specyficzny smak, którego nie uda się wydobyć podczas samego gotowania. Jest zatem wskazane np. kiedy chcemy przyrządzić zupę krem.

Obrana papryka

Alternatywne metody obierania papryki

Ile głów tyle pomysłów. W zasadzie każda z metod wykorzystuje ten sam schemat – poddanie papryki działaniu temperatury, parowanie w zamkniętym naczyniu lub hartowanie (szokowe schłodzenie) i obieranie. Dwa kolejne pomysły działają tak samo. Należą do nich:

  • parzenie we wrzątku – warzywo wrzuca się do gotującej wody, następnie przekłada do zamykanego pojemnika
  • grillowanie i hartowanie – daje zdecydowanie najlepszy efekt, a tak przygotowana papryka świetnie nadaje się do wekowania i marynowania. 

Pewnie znaleźlibyśmy jeszcze osoby, które promują skorzystanie z kuchenki mikrofalowej, ogrzewanie na palniku elektrycznym, w opiekaczu i innych urządzeniach grzewczych lub podgrzewczych. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka termiczna wiąże się z utratą pewnej ilości cennych składników mineralnych i witamin. Dlatego, o ile to możliwe polecamy świeżą paprykę jako składnik pełnowartościowej sałatki.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *