Diety

Który słodzik jest najzdrowszy?

sharon mccutcheon

Ograniczenie cukru w diecie to bez wątpienia jedna z lepszych decyzji w życiu każdego człowieka. Od kilku lat coraz więcej wiadomo na temat tego, jak uzależniająco wpływa na nas cukier. Całkowita rezygnacja z cukru może być trochę trudna, jednak naprawdę nie trzeba od razu kierować się zasadą wszystko albo nic. Na rynku istnieje bowiem sporo zamienników cukru. To produkty, dzięki którym możemy uzyskać słodki smak deserów, ciast i innych potraw, jednocześnie ciesząc się zdecydowanie mniejszą kalorycznością.

Cukier brązowy i jego magia

Na początek jednak warto rozprawić się z jednym dosyć często spotykanym mitem. Dotyczy on mianowicie cukru brązowego. Sporo osób sądzi, że cukier brązowy jest zdrowszy niż zwykły biały cukier kryształ, dlatego chętniej dodają go do ciast i deserów, myśląc, że zyskują one wtedy prozdrowotne walory. Nic bardziej mylnego. Cukier brązowy to po prostu cukier. Jego kaloryczność jest tak samo duża, jak zwykłego białego cukru, dlatego lepiej sięgać po prostu po słodziki, takie jak na przykład erytrytol.

Erytrytol

Przez wielu dietetyków to właśnie erytrytol jest uważany za najlepszy zamiennik dla zwykłego cukru. Jego ogromnym plusem jest to, że erytrytol nie zawiera kalorii. Jeżeli dosładza się zatem potrawy za pomocą erytrytolu, rzeczywiście unika się tak zwanych pustych kalorii, które wiążą się ze spożywaniem cukru. Poza tym erytrytol jest tańszy. W smaku jest on mniej słodkiej niż klasyczny cukier, natomiast poza tym bardzo go przypomina, między innymi ze względu na to, że występuje w formie drobniutkich białych kryształków.

Ksylitol

Ksylitol, podobnie jak erytrytol, przypomina wizualnie zwykły cukier. Jest jednak mniej słodki, a poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny. Dla osób, które są jednak na diecie redukcyjnej i chcą zgubić zbędne kilogramy, lepszą opcją będzie jednak erytrytol, który w ogóle nie jest trawiony przez ludzki organizm. Erytrytol będzie też optymalnym wyborem dla cukrzyków, ponieważ w ogóle nie podnosi indeksu glikemicznego. Można zatem powiedzieć, że to bardzo zdrowa i dobra alternatywa dla klasycznego białego cukru kryształu. Warto sięgać po te zamienniki, które doskonale nadają się do słodzenia. Trzeba tylko wspomnieć o tym, że te nowoczesne słodziki nie nadają się na przykład do produkcji ciast drożdżowych czy chleba. Jeśli zatem od czasu do czasu ktoś chciałby spróbować tych klasycznych wspaniały wypieków w domu, musi jednocześnie zdecydować się na zastosowanie klasycznego cukru. To właśnie wtedy ten brązowy będzie dobrą alternatywą dla zwykłego białego.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *