Diety

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek domowymi sposobami?

Ocet jabłowy

Ocet jabłkowy to nie tylko poprawiający smak dodatek do sałatek i napojów. Ma szereg właściwości prozdrowotnych, a z powodzeniem jest używany również w kosmetyce. W czasach, kiedy nikt nie słyszał o kwasach owocowych, nasze babcie octu używały do przecierania twarzy, płukania włosów i zmiękczania zrogowaciałej skóry pięt i łokci.

Okazuje się też, że stosowany wewnętrznie bardzo wspomaga funkcjonowanie organizmu. Łagodzi ból gardła, obniża poziom cukru we krwi, leczy refluks. Stosowany jest wspomagająco przy odchudzaniu.

Tajemnica  prozdrowotnych właściwości octu jabłkowego tkwią w podstawowym produkcie – skórkach jabłkowych. To w nich jest najwięcej witamin i minerałów, stanowiących największe bogactwo jabłek.

Pomimo tak rewelacyjnego oddziaływania, ocet jest niezwykle tani. W zasadzie nic nie kosztuje, ponieważ robi się go z ….. odpadów, a konkretnie tego, co najczęściej wyrzucamy – skórek jabłkowych i ogryzków. Najlepszy domowy ocet jabłkowy można, a nawet trzeba zrobić samodzielnie bez żadnego wysiłku.

Przepis na tradycyjny ocet jabłkowy

Żeby zrobić ocet jabłkowy z obierek, potrzebne będzie:

  • 800 gramów – 1 kg obierek z jabłek. Najlepiej wykorzystać obierki pozostałe przy przygotowywaniu szarlotki, dżemu z jabłek, soku, przecieru lub innych przetworów domowych z użyciem jabłek. Jeżeli jest zbyt mało jabłek, można, a nawet trzeba dodać ogryzki, czyli wewnętrzne części jabłek wraz z pestkami. Jabłka przed obraniem należy umyć. Najlepsze będą jabłka z sadów, w których nie używa się chemicznych oprysków.
  • 1 litr przegotowanej wody. Jeżeli woda w domu jest mocno chlorowana, można przegotować wodę źródlaną (nie mineralną).
  • 100 gramów miodu lub cukru.
  • Słój min. 1.5 litra (słój musi być większy niż wysokość wody z obierkami.
  • Drewniana łyżka.

Przygotowanie:

  1. Wodę wymieszać z miodem lub cukrem i zalać skórki wraz z ogryzkami umieszczone w słoju.
  2. Zawiązać słój płótnem (gaza, luźna bawełna lub len).
  3. Odstawić słój w suche i ciemne miejsce (można umieścić w skrzynce z trocinami).
  4. 2 razy dziennie ocen należy delikatnie przemieszać. Skórki będące na wierzchu należy wymieszać drewnianą łyżką z tymi, które są niżej. Mieszanie przeciwdziała powstawaniu pleśni. Spleśniały ocet nie nadaje się do użytku.
  5. Po kilku dniach rozpoczyna się fermentacja, w płynie pojawiają się bąbelki, piana i stopniowo charakterystyczny, jabłkowo – octowy zapach. Cały czas należy pamiętać o mieszaniu.
  6. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. Ten proces może trwać od 4 do 8 tygodni.
  7. Ocet warto przelać przez sito do innego, czystego i wyparzonego słoja i obserwować przez kilka dni, gdyż może jeszcze trochę fermentować.
  8. Gotowy ocet należy przelać przez sito do wyparzonych butelek. Na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o wysokiej jakości domowego octu.

Jak długo można przechowywać ocet?

Domowy ocet z obierek nie ma “okresu ważności”. Można go przechowywać latami. Na wierzchu octu lub słoja z gotowym octem może wytworzyć się specyficzna galaretka. Nie należy jej wyrzucać. To tzw. “matka”, którą warto przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i wykorzystać do zrobienia następnego octu jabłkowego. Znacznie przyśpieszy fermentację. Galaretka powstaje z pektyn, których w skórkach i ogryzkach jabłkowych jest bardzo dużo.

Domowy ocet jabłkowy pachnie jabłkami i tylko lekko octowo. Samo zdrowie.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *