Jak zrobić buraki – smażyć czy gotować?

Buraki to doskonały dodatek do drugiego dania. To warzywo często gości na stołach polskich domów, a na uwadze warto mieć to, że jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Buraki posiadają znaczące ilości witaminy C, a także witaminy A oraz beta-karotenu. W czasie przygotowań do obiadu zastanawiać może tylko kwestia sposobu przygotowania buraków. Lepiej jest usmażyć, czy ugotować buraki?
Buraki gotowane do obiadu
Popularną formą przygotowania buraków jest ich gotowanie. Niezaprzeczalną zaletą tego sposobu jest łatwość, z jaką zdejmuje się skórki z ugotowanych buraków. Buraki gotuje się pod przykryciem od 40 do 60 minut, co zależy od ich wielkości.
Przed włożeniem buraczków do garnka wystarczy obmyć je, aby pozbyć się drobin ziemi oraz piasku. Warzywa są gotowe, kiedy można bez trudności zagłębić w nie widelec, a one zsuną się z jego zębów z powrotem do wody.
Po odcedzeniu i przestudzeniu buraków można je obrać ze skórki, która powinna z łatwością się z nich zsunąć. Buraki można następnie podawać w całości, pokroić je w ćwiartki, w plasterki lub zetrzeć na tarce. Do tartych buraków gotowanych można dodać odrobinę startego jabłka.
Domowe buraczki zasmażane
Zasmażane buraczki do obiadu zdecydowanie posiadają głębszy smak, jednak ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne, ponieważ uprzednio i tak należy je ugotować lub upiec. Pieczenie buraków również pozwoli uzyskać inny smak, niż ma to miejsce w przypadku ich gotowania, kiedy to są one bardzo delikatne. Potrawą, do której doskonale pasują zasmażane buraki, są kluski śląskie. Częścią tradycyjnego obiadu powinno być również duszone mięso.
Poddane uprzednio obróbce termicznej buraczki trze się na tarce, a następnie dodaje do zeszklonej na patelni cebulki. Przed dodaniem buraczków do cebulki można jeszcze dodać odrobinę mąki, co pozwoli zmienić konsystencję zasmażanych buraków.
Następnie należy podgrzewać buraczki i cebulkę na wolnym ogniu, mieszając je, aby uniknąć przypalenia. Przed podaniem buraki zasmażane powinno się jeszcze doprawić odrobiną pieprzu, soli oraz cukru.