Zdrowie

Probiotyk czy synbiotyk – podobieństwa i różnice

probiotyki

Na czym polega różnica pomiędzy synbiotykiem i probiotykiem? Wśród wielu produktów związanych z bakteriami kwasu mlekowego, które są dostępne w aptekach, możemy napotkać kilka określeń takich jak synbiotyk, probiotyk czy prebiotyk. Jak je rozumieć? Wyjaśniamy. 

Czym jest probiotyk? 

Słowo „probiotyk” oznacza z greckiego pro bios, czyli “dla życia”. Określenie to powstało w 1965 roku, choć produkty fermentacji mlekowej i ich wpływ na zdrowie człowieka znano już od setek lat. Czym są probiotyki? Inaczej mówiąc, są to wyselekcjonowane kultury żywych bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przylegania do nabłonka układu pokarmowego. Ponadto są odporne na kwas żołądkowy i sole żółciowe, dzięki czemu mogą kolonizować układ pokarmowy i skutecznie rywalizować z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Probiotyki wykazują działanie zapobiegające lub skracające czas występowania biegunki w trakcie antybiotykoterapii, biegunki podróżnych czy ostrej biegunki u dzieci. 

Synbiotyk – co to za substancja?

Synbiotyk to inaczej kombinacja pre- i probiotyku, która wykazuje efekt synergistyczny. Wpływa na rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej poprzez pobudzanie probiotyków prebiotykami, co hamuje rozwój patogennej flory bakteryjnej jelit. Pod pojęciem prebiotyku rozumie się nietrawione składniki żywności, których zadaniem jest wsparcie bakterii probiotycznych w okrężnicy poprzez selektywnie pobudzanie wzrostu i aktywności. Do prebiotyków zaliczamy oligosacharydy (np. fruktooligosacharydy) i polisacharydy (np. cukry złożone pochodzące z błonnika rozpuszczalnego w wodzie). Pojęcie probiotyku wprowadzili Gibson i Roberfroid w 1995, co dało podwaliny pod późniejsze opracowanie skutecznych synbiotyków. Różnice pomiędzy synbiotykiem a probiotykiem znajdziemy w ich składzie, ponieważ każdy z tych preparatów może mieć inne rodzaje bakterie kwasu mlekowego. Różnica może również tkwić w ich zastosowaniu. 

trilac® – probiotyk, który jest lekiem

W leku OTC* trilac® znajdują się 3 szczepy bakterii kwasu mlekowego przebadane pod kątem skuteczności: 

  • Lactobacillus acidophilus (La-5), 
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27),
  • Bifidobacterium lactis (Bb-12). 

*OTC (over-the-counter) wydawany bez recepty

Zadaniem wymienionych bakterii jest uzupełnianie flory bakteryjnej. Pozwala to na zahamowanie wzrostu i namnażania się drobnoustrojów chorobotwórczych w układzie pokarmowym. trilac® poleca się podczas zagranicznych wyjazdów do krajów z niższym standardem higienicznym, gdzie istnieje duże ryzyko wystąpienia biegunki podróżnych. Ponadto trilac® jest wskazany podczas antybiotykoterapii, gdyż pomaga zapobiegać biegunce poantybiotykowej (lub skrócić czas jej występowania) i skraca czas trwania ostrej biegunki infekcyjnej u dzieci.

 

trilac® lady, czyli synbiotyk dla kobiet

Głównym zadaniem synbiotyku ginekologicznego trilac® lady https://trilac.pl/trilac-lady-2/ jest wsparcie utrzymania kwaśnego pH pochwy. Pomaga to zapobiegać infekcjom intymnym i przykremu zapachowi.  Preparat zawiera następujące rodzaje bakterii probiotycznych: 

  • Lactobacillus plantarum LB931
  • Lactobacillus rhamnosus IMC 501
  • Lactobacillus paracasei IMC 502

Poza bakteriami probiotycznymi, w składzie trilac® lady znajduje się także prebiotyk Fibregum™, czyli błonnik akacjowy. Bakterie z rodzaju Lactobacillus mają zdolność przetrwania w układzie pokarmowym kobiety oraz dzięki zdolności adherencji przylegają do nabłonka pochwy i pokrywają jego powierzchnię. Hamuje to rozmnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych i pozwala przywrócić prawidłową florę bakteryjną układu urogenitalnego. Błonnik akacjowy, znajdujący się w synbiotyku trilac® lady, ma za zadanie wspierać rozwój i namnażanie się bakterii probiotycznych, tworzących zdrowy mikrobiom.

 

Bibliografia:

  1. Ruszkowski, J., Szewczyk, A., Witkowski, Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, “Farmacja Polska” 2016, 74(2).
  2. Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, “Problemy Higieny i Epidemiologii” 2014, 95(3): 541-549. 
Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *