Diety

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest niezwykle popularna. Oprócz tego, że ma smaczny smak i pasuje do wielu potraw, to jeszcze posiada udowodnione właściwości prozdrowotne. Choć w większości przypadków do smażenia stosujemy tradycyjne oleje typu olej rzepakowy czy słonecznikowy, to jednak wielu z nas zastanawia się na zasadności smażenia potraw na oliwie. Tak więc czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Drogocenne właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek ma udowodniony pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W jej składzie znajdziemy wiele drogocennych składników, a wśród nich np. wiele antyutleniaczy i składników wykazujących właściwości anty-zapalne. Według niektórych badań regularne spożywanie oliwy z oliwek w znaczący sposób chroni nawet przed rakiem. I pomimo powszechnego używania oliwy do smażenia w kuchniach śródziemnomorskich (w głównej mierze na zimno, np. do polewania sałatek), to wciąż bardzo popularny jest mit, że w wysokiej temperaturze oliwa z oliwek traci swoje właściwości.

Oliwa z oliwek do smażenia

oliwa z oliwek do smażeniaWbrew ogólnym przekonaniom, to w większości dostępne oleje roślinne nie nadają się do smażenia, z kolei smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne pod warunkiem, że wybierzemy naprawdę dobrą jakościowo oliwę. Smażenie na oliwie z oliwek jest możliwe i uznane za bezpieczne, ponieważ w jej składzie przeważa kwas oleinowy (często stanowi on nawet 70% oliwy). Kwas oleinowy to tzw. jednonienasycony kwas tłuszczowy, który wykazuje bardzo wysoką stabilność nawet w wysokich temperaturach. Wszystkie szkodliwe substancje, których tak obawiamy się podczas smażenia, powstają głównie z tzw. wielonienasyconych kwasach tłuszczowych, których to oliwa z oliwek w swoim składzie ma niewiele (w przeciwieństwie np. do bardzo popularnego oleju rzepakowego czy jeszcze częściej używanego oleju słonecznikowego).

Share:

1 comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *