Diety

Ile kalorii i wartości odżywczych ma pomarańcza?

Wartość kaloryczna pomarańczy

Pomarańcze to jedne z najczęściej spożywanych przez nas owoców. Występują one w wielu odmianach różniących się wielkością, kolorem i smakiem. Produkty te wykorzystywane są do przyrządzania różnych potraw, zarówno słodkich deserów jak i wytrawnych dań głównych. Warto przyjrzeć się bliżej temu, jakie wartości odżywcze pomarańczy są warte uwagi.

Czy pomarańcza to sam cukier?

Nie da się ukryć, że zawartość węglowodanów w tym cytrusie jest dosyć duża. Oprócz nich, możemy natrafić także na błonnik w znaczącej ilości oraz na białko i znikomą ilość tłuszczu. Pomarańcza posiada 47 kalorii w 100 g. Średniej wielkości owoc waży zwykle ok. 150 g, ma więc ok. 70 kalorii. Dokładne wartości odżywcze pomarańczy zostały przedstawione w poniższej tabeli.

Wartość kaloryczna w 100 g47 kalorii
Ilość białka0,94 g
Ilość tłuszczów0,12 g
Ilość węglowodanów11,75 g
(w tym węglowodanów prostych)9,35 g
Ilość błonnika2,4 g
Ilość witaminy C53,5 mg
Ilość potasu181 mg
Ilość fosforu14 mg
Tabela: Wartość kaloryczna pomarańczy

Należy zwrócić także uwagę na znaczną zawartość witaminy C w pomarańczy. Jest ona bowiem istotnym antyoksydantem, który likwiduje szkodliwe cząsteczki tlenu powstające z powodu picia alkoholu, palenia papierosów, niewystarczającej ilości snu lub narażenia na stres. Jedna pomarańcza w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C.

Kto w szczególności powinien sięgać po ten owoc?

Pomarańcze powinny stać się nieodzownym elementem diety osób borykających się z problemem zaparć. Ze względu na błonnik w nich zawarty, można zdecydowanie przyspieszyć tempo przemiany materii. Warto pamiętać, że najwięcej błonnika znajduje się w białych błonkach i skórkach, nie należy więc wykrajać ich z pomarańczy, tylko spożywać je w całości. Jeżeli komuś nie pasuje smak lub konsystencja tych twardszych części, można owoc zblendować i dodać do koktajlu, soku lub zamrozić w formie domowych lodów sorbetowych.

Pomarańcze

Oprócz witaminy C, pomarańcze zawierają także znaczne ilości potasu, który ma duży wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi oraz rytmu serca. Owoc ten świetnie sprawdzi się więc u osób cierpiących na nadciśnienie, chorobę wieńcową, czy inne schorzenia kardiologiczne. Cytrusy te zawierają także wiele witamin z grupy B, które biorą udział w odpowiednim funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pozytywnie wpływają na kondycję cery.

Do jakich potraw można użyć pomarańczy?

Pomarańcze posiadają mnogość zastosowań w kuchni. Klasyczne propozycje, w których można je podać to ciasta, kremy, koktajle i desery. Nie można natomiast zapominać, że owoce te można dodać także do wytrawnych sosów. Ich słodycz i kwaśność doskonale podkręcą smak całej potrawy. Pomarańcze mogą także służyć jako dodatek do zup lub marynata do mięsa – jedynym ograniczeniem w tym przypadku jest nasza fantazja i odwaga kulinarna.

Pomarańcze to owoce idealne – oprócz wspaniałego smaku, posiadają multum wartości odżywczych, które w dużym stopniu mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego ciała. Warto spożywać je codziennie, nie zapominając o dokładnym umyciu i usunięciu pestek. Jeżeli wprowadzisz ten owoc na stałe do swojego jadłospisu, Twój organizm z pewnością Ci za to podziękuje.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *