Miody smakowe – właściwości i popularne zastosowania

Miody są cenione od tysięcy lat. Ich walory smakowe oraz właściwości sprawiają, że mają wszechstronne zastosowanie. Są wykorzystywane w kuchni na różne sposoby. Ten cenny produkt wytwarzany jest przez pszczoły. Zbierają one nektar z kwiatów i transportują do ula, gdzie przemieniany jest w gęsty miód. Proces produkcji miodu nie został całkowicie zbadany, dlatego naturalne miody są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż sztuczne. Jakie właściwości mają naturalne miody? W jaki sposób je wykorzystać?
Naturalne miody smakowe – różne rodzaje i właściwości
Różne rodzaje miodów charakteryzują się innymi właściwościami. Mają różne zapachy, smaki oraz odcienie. Niektóre miody są dłużej płynne, a inne krystalizują się bardzo szybko. Miody można dzielić ze względu na pochodzenie oraz ze względu na gatunki roślin, z których jest tworzony.
Pochodzenie miodu naturalnego
Miód nektarowy powstaje z – jak sama nazwa mówi – nektaru wydzielanego przez rośliny miododajne. Pszczoły tworzą także miód spadziowy. Spadź to wydzielina i odchody owadów żywiących się roślinami, chociażby mszyc. Jest ona nazywana inaczej miodową rosą. Często można ją zobaczyć na końcówkach igieł lub liści niektórych drzew. Miód spadziowy uznawany jest przez pszczelarzy za najszlachetniejszy. Ostatnim rodzajem jest miód nektarowo-spadziowy, który powstaje, gdy pszczoły zbierają zarówno spadź, jak i nektar.

Miody z różnych roślin
Miód lipowy jest unikatowy pod względem swoich właściwości oraz walorów smakowych. Pozyskiwany jest z lipy, która posiada właściwości lecznicze. Miód ten jest jednocześnie słodki, gorzkawy i delikatnie pikantny.
Miód rzepakowy ma białawą barwę i jest produkowany bardzo wcześnie, bo jeszcze wiosną. Szybko się krystalizuje i bardzo trudno kupić go w stanie płynnym. Pszczelarze zapewniają, że płynny miód rzepakowy jest praktycznie bezbarwny. Ma słodki i delikatny smak. Jest to jeden z najpopularniejszych miodów.
Miód wielokwiatowy powstaje, gdy kwitną tysiące różnobarwnych kwiatów. Pszczoły zbierają nektar z różnych roślin w wielu miejscach, dlatego też miody z poszczególnych uli mogą różnić się odcieniem, smakiem i zapachem. W zależności od jego składu, zapach może zawierać kwiatowe nuty. Ma łagodny smak.
Miód akacjowy ma jasną barwę. Jest produkowany na przełomie maja i czerwca. Charakterystyczne dla niego jest to, że bardzo długo jest płynny. Ma słodki, lecz subtelny smak.
Miód gryczany ma najbardziej wyrazisty smak i zapach ze wszystkich odmian miodów. Jest to ciemny miód o wyrazistym, ostro-piekącym smaku. Wyczuwalny w nim jest aromat gryki.
Do czego wykorzystać naturalny miód smakowy?
Miody smakowe są świetnym słodzikiem. Może być wykorzystywany zamiast cukru do słodzenia herbaty, a nawet kawy. Sprawdzi się świetnie do tak zwanych zimowych herbat, do których oprócz miodu warto dodać cytrynę, mrożone maliny i inne ulubione dodatki. Innym napojem, który świetnie smakuje z miodem jest mleko. Rozgrzewający kubek mleka z miodem pamięta większość dorosłych ze swojego dzieciństwa.
Naturalny miód jest pysznym dodatkiem do kanapki. Możemy odtworzyć przysmaki z dzieciństwa i polać kromkę świeżego chleba miodem… ale możemy także pójść o krok dalej. Grzanka z rukolą i grillowaną nektarynką polana miodem będzie idealna na kolację.
Miód jest także składnikiem wielu ciast. Można wykorzystać go do miodownika, orzechowca, miodowego biszkoptu… a nawet do przygotowania pysznej polewy na ciasto z owocami. Z jego pomocą można przygotować także słodką i zdrową granolę, czyli pieczoną lub smażoną mieszankę płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców.
Zestaw miodów na prezent to idealny pomysł na święta i urodziny, a także Dzień Babci lub Dzień Dziadka. Nasi bliscy będą mogli rozsmakować się w pysznych smakach i wybrać swój ulubiony. Będzie też świetnym pomysłem na prezent dla osób, które obchodzą urodziny zimą. Któż nie lubi wypić gorącej herbaty osłodzonej miodem, jednocześnie spoglądając za okno, gdzie prószy śnieg? Trudno wyobrazić sobie jesień i zimę bez słodkiego dodatku, jakim jest miód.