Tuńczyk żółtopłetwy świeży vs z puszki – cenna ryba na wyciągnięcie ręki
Niewiele osób nie wie o tym, że mięso ryb jest bogate w wiele niezbędnych składników, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na szczęście większość z nas jest tego świadoma i przynajmniej raz na jakiś czas spożywa ryby i owoce morza, aby choć trochę złapać tych dobroczynnych składników. Nie mniej jednak większość z nas nadal nie wie, w jakiej formie najlepiej spożywać takowe mięso.
Tuńczyk żółtopłetwy to ryba drapieżna, która występuje zarówno w wodach tropikalnych, jak i umiarkowanych. Z racji tego, że żywi się na ogół rybami, skorupiakami, a także kałamarnicami, pokonuje długie dystanse w poszukiwaniu tegoż pokarmu – z tego właśnie względu potrafi rozwijać prędkość powyżej 70 km na godzinę.
Ryba należy do rodziny makreli i oprócz gatunku żółtopłetwego wyróżnia się również tuńczyka niebieskopłetwego. W sklepach można go spotkać w postaci mrożonych okazów lub puszek, ale najlepiej smakuje niedługo po złowieniu. Skąd zatem wziąć takiego świeżego tuńczyka prosto z akwenu, kiedy nie mieszka się nad wodą i ten dostęp do świeżych ryb jest ograniczony?
Sprawdź ofertę nowego sklepu z rybami i owocami morza
Ryby i owoce morza smakują najlepiej, kiedy zacznie się je przyrządzać niedługo po złowieniu. W sklepach na ogół można znaleźć mrożone ryby lub w puszkach, co zatem zrobić, kiedy przyjdzie nam ochota na rybę prosto z wody? Z pomocą przychodzi nowy sklep, który zdecydował się działać w formie strony internetowej. Tak, dobrze przeczytaliście. Ryby i owoce morza mogą dotrzeć do Warszawy w zaledwie kilka godzin od połowu, a to wszystko dzięki „Sekretom Oceanu”.
W Internecie również można dostać świeże i niemrożone gatunki najlepszych ryb i owoców morza, w tym również tuńczyka żółtopłetwego. W miarę postępu technologicznego zmieniły się również zasady co do postępowania w przypadku, gdy zamówienie ma być dostarczone prosto znad morza w sam środek lądu. Dostawcy mają sieć niezawodnych kontaktów i współpracują z zaufanymi rybakami z całego świata.
Jeżeli chodzi o ryby, takie jak tuńczyk żółtopłetwy, to przywiązuje się szczególną uwagę do warunków przechowywania i transportu. Zachowano tradycję pakowania ręcznego i połączono ją z najnowszymi rozwiązaniami z dziedzin technologii do przewozu. Z tego właśnie względu, tego typu produkty, są coraz częściej dostępne, świeże i bogate w szereg zdrowych składników.
„Doskonałe źródło witamin i minerałów”
Mięso tuńczyka żółtopłetwego żyjącego w naturalnym środowisku ma nie tylko wyjątkowe walory smakowe, ale jest przede wszystkim doskonałym źródłem witamin i minerałów. W jego skład wchodzą między innymi takie związki, jak:
- witaminy z grupy B – energia witalna, równowaga emocjonalna,
- witaminy A, C i E,
- białko,
- selen i wiele innych.
Największą zaletą mięsa tuńczyka jest to, że, oprócz przygotowywania w formie dań, można go równie dobrze spożywać na surowo – często wykorzystuje się go do robienia sushi, czy też sashimi. To naprawdę niezwykła ryba, którą często grillujemy, smażymy, pieczemy, czy też dusimy. W puszce tuńczyk jednak traci niektóre dobroczynne związki, dlatego warto wybierać świeże mięso dzikich osobników. Mięso tuńczyka powoduje uczucie sytości, a co za tym idzie, jest również świetnym produktem dla osób dbających o linię.