Diety

W jakich chorobach pomaga dietetyk?

dieta od dietetyka

Dla wielu dietetyk to specjalista, który pomaga tylko w pozbyciu się nadwagi. W rzeczywistości to tylko część z zakresu kompetencji jego specjalizacji. Bardzo dobrze udokumentowano wpływ diety na nasze zdrowie, gdzie nieodpowiednie odżywianie może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Należą do nich m.in. cukrzyca, miażdżyca, a nawet nowotwory. Konsultacja z dietetykiem może nam nie tylko pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wagi, ale i w zapobieganiu i leczeniu przy już rozwiniętych schorzeniach. W jakich chorobach pomaga dietetyk? O tym poniżej.

Dietetyk kliniczny – w jakich chorobach jest niezbędny?

Współpraca z dietetykiem ma największy wpływ na leczenie chorób, które nazywane są „dietozależnymi”. Należą do nich m.in. otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze. Są to choroby cywilizacyjne, których rozwój jest podstępny, ponieważ długo mogą nie dawać objawów. Nie „bolą”, dlatego są często bagatelizowane i wykrywane w późnym stadium. Cukrzyca typu 2 ma na przykład mało specyficzne objawy, jednak jest silnie związana z nadwagą i otyłością chorego. Przy błędnym odżywianiu mogą rozwinąć się: nadciśnienie tętnicze, stłuszczenie wątroby, czy zaburzenia profilu lipidowego. Odpowiednia dieta, stworzona we współpracy z lekarzem dietetykiem może znacząco pomóc w poprawie zdrowia.

Przykładowo, w przypadku leczenia cukrzycy, ogromnie ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała. Należy wprowadzić do diety jak najwięcej produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym i jeść regularne posiłki, tak żeby utrzymywać glikemię poposiłkową w bezpiecznych granicach. Jest to choroba na całe życie, stąd tak ważna jest współpraca z dietetykiem i wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych.

W jakich innych chorobach może pomóc dietetyk?

Cukrzyca to nie jedyna choroba, której elementem leczenia jest odpowiednia dieta. Dużym procentem pacjentów są także osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi, w tym po przebytych zawałach bądź udarach. W przypadku takich schorzeń wymagana jest kontrola spożywanych kwasów tłuszczowych, w szczególności należy wystrzegać się tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans. Rolą dietetyka jest edukacja pacjenta w zakresie czytania etykiet produktów spożywczych, wykrywania niezdrowych tłuszczów i sporządzenie odpowiedniej diety, dopasowanej do występujących schorzeń i dolegliwości np. diety przy nadciśnieniu, diety po zawale serca czy diety przy dnie moczanowej. Oprócz chorób układu krążenia, lekarz dietetyk pomoże w chorobach nerek, układu kostno-stawowego (osteoporoza, reumatyzm), wątroby (stłuszczenie wątroby), kamicy woreczka żółciowego, chorób układu pokarmowego (wrzody, refluks, biegunka, zaparcia, gazy, zespół jelita drażliwego). Odpowiednio dobrana dieta przyspiesza metabolizm, uwrażliwia komórki na działanie insuliny, a także uzupełnia braki wapnia czy żelaza w organizmie.

Artykuł napisany we współpracy z ViDiet – gabinetem dietetycznym we Wrocławiu.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *