Diety

3 pomysły na pyszne śniadanie z łososiem

Łosoś na talerzu

Śniadanie powinno być zdrowe, pyszne i sycące. Jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, jednak czasami brakuje nam czasu na skomponowanie pełnowartościowego dania, które doda nam energii na kilka kolejnych godzin. Z tego względu przygotowaliśmy smakowite i łatwe do przygotowania pomysły na śniadanie.

Jajecznica na maśle z wędzonym łososiem

Jajka i łosoś to duet idealny. Nie tylko ze względu na doznania smakowe, ale również prawdziwą bombę witaminową. Łosoś zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, pokaźną dawkę witaminy D i pełnowartościowe białko, które doda nam energii na resztę dnia. Natomiast jajka stanowią podstawę wielu śniadań. Nic dziwnego, są sycące i podobnie jak łosoś zawierają dużo witamin, minerałów oraz oczywiście pełnowartościowego białka.

Jak zrobić pyszne śniadanie z wykorzystaniem tych dwóch składników? Nic prostszego! Należy wbić jajka do miseczki, dodać odrobinę soli i opcjonalnie pieprzu i wymieszać. Następnie na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy jajka. Jajecznicę smażymy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż jajka będą ścięte. Przekładamy jajka na talerz, dodajemy małe plasterki wędzonego łososia i posiekany szczypiorek.

Kanapki z kremowym serkiem, wędzonym łososiem i rukolą

Kanapki to doskonałe rozwiązanie, jeżeli nie mamy czasu na spokojne zjedzenie posiłku przed wyjściem z domu. Można je szczelnie zapakować i zabrać ze sobą. Najlepiej wykorzystać ciemne, pełnoziarniste pieczywo, które jest niezwykle zdrowe i sycące.

Przygotowanie pysznych kanapek jest niezwykle proste i poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Należy pokroić chleb, posmarować serkiem kremowym, położyć na wierzchu rukolę i wędzonego łososia. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Należy pamiętać o wykorzystaniu łososia ze sprawdzonej hodowli np. łosoś MOWI.

Tosty z awokado i łososiem

Nikogo nie trzeba przypominać, że awokado jest niezwykle zdrowym owocem (!), który najlepiej smakuje w wytrawnych daniach. Warto wybrać miękkie, ale nie przejrzałe awokado, które łatwo ugnieść widelcem

W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem tostów. Należy włożyć kromki chleba do tostera lub podgrzać w piekarniku. W tym czasie ugniatamy miąższ awokado na jednolitą pastę i oprószamy pieprzem. Na tosty nakładamy awokado, następnie łososia wędzonego (łosoś MOWI) i drobno pokrojoną cebulkę. Niebo w gębie!

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *