Diety

SPORT I DIETA WEGE – jak podejść do tematu

dieta vege

W dobie zwiększającej się świadomości ludzi odnośnie żywienia, jakości produktów i wpływu jaki ich produkcja wywiera na środowisko coraz częściej zadajemy sobie pytanie: a może by tak zostać wegetarianinem?

Kiedy ta myśl zakiełkuje w naszej głowie dochodzą kolejne znaki zapytania dotyczące dostarczania składników odżywczych, zamienników, kaloryczności. Odpowiedzi na te pytania będą szczególnie ważne dla osób uprawiających intensywnie sport. Czy ich szczególne zapotrzebowania będą realizowane w ramach diety wegetariańskiej?

Od czego zacząć?

Najważniejsze jest świadome podejście do tematu. Każdy sportowiec, który zdecyduje się na przejście na wegetarianizm powinien zapoznać się z podstawami, dzięki którym jego organizm przyjmie tą zmianę bez uszczerbku.  Opanowanie zasad, którymi należy się kierować w WEGE rewolucji nie jest trudne, lecz wymaga cierpliwości i uwagi.

Przejście na WEGE w trzech krokach:

Krok 1 – z czego chcę zrezygnować

Pierwszym krokiem powinno być podjęcie decyzji, jakie produkty chcemy wykluczyć z diety. Podejść diety roślinnej jest wiele. Najczęściej rezygnuje się z spożywania mięsa oraz ryb, natomiast w skrajnych przypadkach eliminowane są wszystkie produkty odzwierzęce.  Warto pamiętać, że nabiał i jaja są bardzo cennym źródłem białka i wapnia, które jest szczególnie ważne w diecie sportowców.

KROK 2 – zapotrzebowanie

Osoby uprawiające sport są świadome tego, że ich organizm potrzebuje więcej kalorii oraz białka. Zmiana diety na WEGE wymaga jednak przeliczenia ile kotlecików jaglanych musimy zjeść zamiast soczystego steka aby zbilansować wartość energetyczną oraz ilość składników odżywczych. Należy pamiętać, że nasz organizm potrzebuje nie tylko „białeczka”, ale też żelaza, wapnia, cynku, czy kwasów OMEGA3.

Przy określaniu założeń do zmiany diety warto zasięgnąć rady dietetyka. Przejście na wegetarianizm to nie dwutygodniowa dieta tylko zmiana nawyków żywieniowych. Stąd też wsparcie specjalisty jest niezwykle ważne do prawidłowego określenia założeń nowego sposobu odżywiania – zwłaszcza dla sportowców, których organizm znosi dużo więcej obciążeń.

KROK 3 – rozpoznanie terenu

O ile stosunkowo proste wydaje się przygotowanie grillowanego kurczaka z ryżem i fasolką szparagową, o tyle cukinia faszerowana tofu i kaszą jaglaną może nieco przestraszyć adeptów sztuki kuchni wegetariańskiej.

Dlatego warto już na samym początku trzeba poświęcić chwilę na przeszukanie różnych blogów i książek przepisami WEGE aby wybrać te dania i produkty, które pozwolą nam na szybkie przygotowywanie posiłków odpowiadających naszym gustom czy umiejętnościom kulinarnym.  Dostępna jest również szeroka gama produktów gotowych, które mogą z powodzeniem uzupełniać naszą codzienną dietę.

Jeśli brakuje nam czasu na gotowanie lub zwyczajnie nie lubimy pichcić można sięgnąć po wegetariański catering dietetyczny. Specjalistyczne firmy dopasowują ofertę do oczekiwanego zapotrzebowania Klienta i dostarczają świeże dania pod drzwi. Dania komponowane są przez dietetyków (często też w ramach oferty dostajemy darmowe konsultacje). Co ważne wiele firm oferuje posiłki o obniżonej zawartości soli czy cukru, dzięki czemu jemy nie tylko WEGE ale i zdrowiej.

Początki wege rewolucji mogą być wymagające. Jeśli jednak jesteśmy zdecydowani na rezygnację z mięsa to powinniśmy konsekwentnie trzymać się wytyczonego kursu.

Czy dieta WEGETARIAŃSKA jest dobra dla sportowców?

Oczywiście! Niektórzy wielcy sportowcy od lat praktykują wegetariańską lub nawet wegańską i osiągają świetne wyniki (np. kulturysta Jim Morris, czy triathlonista Brendan Brazier).

Wpływ ograniczenia lub wykluczenia z diety produktów zwierzęcych jest przedmiotem wielu badań naukowych. Na dzień dzisiejszy jednak nie ma żadnych wskazań, jakoby dieta WEGE miała negatywny wpływ na wytrzymałości organizmu czy siłę.  Wiec jeśli usłyszysz, że sportowcy nie mogą rezygnować z mięsa nie słuchaj. Brak jest dowodów na takie twierdzenia.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *