Diety

Sprawdzone przepisy z użyciem agar-agar

agar-agar przepis galaretka

Coraz bardziej popularne stają się prozdrowotne produkty, których używamy w codziennej kuchni. Ostatnio nasze oczy kierują się w stronę wielu gatunków glonów, które, jak się okazało, wykazują bardzo pozytywne działanie na ludzki organizm. Jedną z takich roślin morskich są krasnorosty. Używa się ich do produkcji substancji żelującej o ciekawej nazwie – agar agar. Czy wiesz jak można wykorzystać jego właściwości w domowych przepisach? Oto kilka sprawdzonych sposobów.

Co to jest agar-agar?

Agar-agar jest substancją żelującą, którą wytwarza się z krasnorostów. Rosną one bardzo głęboko pod powierzchnią wody, dlatego ich pozyskiwanie nie należy do najłatwiejszych.

Agar jest bezwonny i bezsmakowy. Dzięki temu desery, ciasta, czy sosy z dodatkiem tego produktu nie przesiąkną morskim smakiem czy zapachem, jak obawiali się niektórzy. Agar jest bardzo niskokaloryczny, ma sporo błonnika, witaminy K, E, B6 oraz jest bogaty w kwas foliowy i kwas omega 3.

Dodatkowa zaleta agaru to fakt, że można go podgrzewać kilka razy. Gotowanie z jego użyciem wymaga trochę wprawy i wyczucia, więc jeśli galaretka wyjdzie nieco zbyt ścięta, można ją bez problemu rozgrzać i dolać wody lub soku, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Działa to również w drugą stronę. Jeśli danie jest za rzadkie, wystarczy dodać nieco więcej agaru. To bardzo praktyczny produkt. Nie wymaga schładzania w lodówce, bo tężeje już przy 30 stopniach C.

Przepisy z użyciem agar–agar

Oto trzy przepisy domowe z użyciem agaru. Dzięki tej substancji przygotujesz zdrowe i niskokaloryczne desery, bez zbędnych ilości cukru. Przekonaj się!

Kolorowe żelki dla dzieci bez konserwantów i cukru

Żelki są uwielbiane przez dzieci od najmłodszych lat. Niestety, te sprzedawane w sklepach nie są zdrowe. Zawierają bardzo dużo konserwantów i sztucznych barwników, a przede wszystkim szkodliwego cukru. Na szczęście z użyciem agaru, przygotowanie zdrowych żelków jest bardzo proste, a gotowy posiłek jest zdrowy dla Twoich dzieci. Jak zrobić domowe żelki?

Składniki:

  • 100 g malin
  • 6 łyżek stołowych mleka kokosowego
  • około pół łyżeczki agar agar – jawo2008
  • Pół łyżeczki wanili bourbon

Przygotowanie:

  • Czas pracy: 5 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Czas wiązania: 1 dzień
  • Stopień trudności: łatwe

Maliny przetrzyj przez sitko i przełóż do garnka. Dodaj mleko kokosowe, agar agar, dobrze wymieszaj i zagotuj. Po zagotowaniu pozostaw przez 5 minut ma małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj wanilię i ponownie zagotuj. Cała masa powinna być już dość gęsta i się „ciągnąć”. Przełóż do małych foremek silikonowych i włóż do lodówki, aby schłodzić. Po upływie około 10-12 godzin, wyciągnij zawartość z foremek. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce w lodówce.

Mimo dodatku mleka kokosowego żelki nie będą miały kokosowego smaku. Mleko ma jedynie nadawać konsystencję. Do przygotowania tych żelków można też użyć truskawek, jagód, brzoskwiń. Nadają się do tego także owoce mrożone.

Marmolada śliwkowa z agar agar

Ze śliwek można zrobić naprawdę dużo pysznych przetworów. My polecamy marmoladę śliwkową:

Składniki:

500 g śliwek

  • 6 łyżek stołowych cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • trochę cukru wanilinowego
  • 1/3 łyżeczki agar agar

Przygotowanie:

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Stopień trudności: łatwe

Śliwki umyj, wyjmij pestki, pokrój na małe kawałki. Dodaj cukier i gotuj przez około 10 minut. Dodaj kardamon, cukier waniliowy i cynamon.

Zdejmij garnek z ognia, dodać 1/3 łyżeczki agar agar i ponownie zagotuj. Gotuj przez krótką chwilę. Słoik wypłukuj wrzątkiem i przełóż do niego marmoladę, po czym szczelnie zamknij. Po chwili odwróć do góry dnem i schłodź.

W tej wersji nie ma dużo cukru, więc marmolada może wydawać się trochę kwaskowa. Jeśli ktoś preferuje bardziej słodką marmoladę – można dodać więcej cukru.

źródło zdjęcia: freepik.com

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *