Diety

Suszone owoce – sprawdź te kilka pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni

owoce suszone

Owoce to źródło wielu witamin. Z tego właśnie powodu powinny mieć swoje miejsce w naszej codziennej diecie. Zawierają one wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na stan naszego organizmu. Za prawidłowym funkcjonowaniem naszego ciała idzie przecież lepsze samopoczucie. Spożywanie owoców daje dużo energii. Nie każdy z nas na pierwszym miejscu stawia świeże owoce. Możemy sięgać po owoce suszone, które również są źródłem składników wspomagających nasz organizm. 

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Są one idealnym zamiennikiem dla chipsów, paluszków, słodyczy i wszelkich przekąsek przetworzonych. W odróżnieniu od wspomnianych przekąsek, suszone owoce nie zawierają tylu konserwantów. Ponadto, mają one wyjątkowy, słodki smak i jednocześnie dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych. Jest więc nieprawdą, że wszystko co dobre jest tuczące i niezdrowe. Z suszonych owoców możemy sobie nawet przygotować zdrowe chipsy. 

Sprawdź ofertę owoców suszonych -> https://gomigo.pl/pl/menu/owoce-suszone-kandyzowane-liofilizowane-155.html

Suszenie owoców jest idealną alternatywą dla osób, które mają w lecie dużo owoców, ale nie są w stanie ich zjeść. Gdyby nie suszenie trzeba by je było rozdać znajomym albo wyrzucić. Jesienią na pewno docenimy mieszanki z suszonych śliwek, żurawiny lub moreli.

Jak wykorzystać suszone owoce w posiłkach?

Owsianka z dodatkiem suszony owoców

Owsianka stanowi idealny posiłek na śniadanie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a daje nam energię na wiele godzin pracy. Po zjedzeniu owsianki będziemy odczuwać sytość jeszcze przez wiele długich godzin. Wystarczy zrobić owsiankę na wodzie lub mleku, w zależności od swoich upodobań, a następnie dorzucić do niej swoje ulubione suszone owoce. Idealnie sprawdzą się śliwki, rodzynki, daktyle suszone, morele lub żurawina. Taka owsianka będzie przepyszna i dzięki niej na pewno świetnie rozpoczniemy swój dzień. Jeżeli nie lubimy owsianki, możemy postawić na muesli. Z dodatkiem suszonych owoców również jest ono idealną propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie.

Kompot z suszonych śliwek nie tylko w Wigilię

Taki napój kojarzy nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Ma on swoich zwolenników i przeciwników. Można go kochać lub nienawidzić. Smak śliwki jest bardzo intensywny i tym samym nie każdego będzie zachwycać. Dla osób, którym nie odpowiada idealnym pomysłem będzie lekka modyfikacja przepisu na kompot ze śliwek. Można dodać do niego na przykład suszone jabłka, gruszki lub morele. Wtedy kompot będzie zdecydowanie słodszy. Dobrym pomysłem będzie też dodanie cynamonu lub goździków. 

Wypieki z dodatkiem suszonych owoców

Owoce są idealnym dodatkiem do ciast. Dzięki temu, że istnieją owoce suszone, cały rok możemy cieszyć się słodkościami z dodatkiem naszych ulubionych owoców. Najczęściej wykorzystywane są oczywiście rodzynki. Choćby sernik z rodzynkami jest podstawą każdych rodzinnych uroczystości. Idealnym pomysłem jest też kruche ciasto z śliwkami lub morelami suszonymi. Tak naprawdę owoce możemy dobierać dowolnie, w zależności od naszych indywidualnych preferencji.

Schab ze śliwką

Danie znane od pokoleń. Cieszy się ono ogromną popularnością i jest idealną opcją zarówno na rodzinny obiad, jak i wykwintny obiad w restauracji. Często schab ze śliwką jest też podawany jako danie główne na przyjęciach weselnych. Wbrew pozorom danie to nie jest trudne do przygotowania. Tak czy inaczej, jego smak wynagrodzi nam wszystkie wysiłki. Ponadto, dobra wiadomość dla przeciwników śliwek jest taka, że do schabu można też dodać inne owoce. Idealnie sprawdzają się na przykład morele. Warto mieć w swoim repertuarze takie danie. Suszone owoce można też dodawać do innych dań mięsnych. Idealnie skomponują się z szaszłykami i roladkami drobiowymi.

Zupy nie tylko w wersji wytrawnej

Zupa z suszonych owoców to idealna opcja dla fanów słodkości. Zupa z suszonych owoców jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ulubione suszone owoce dodać do garnka z gotującą się wodą i dodać odpowiednią ilość cukru do smaku. W łatwy sposób będziemy mieć na stole przepyszne, oryginalne danie.

Suszone owoce idealne do wielu dań

Wykorzystanie suszonych owoców kojarzyło nam się zawsze z deserami. Nic bardziej mylnego. Aktualnie suszone owoce można dodawać także do dań wytrawnych. Korzyści z ich jedzenia jest bardzo dużo, dlatego warto zastąpić nimi klasyczne słodycze.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *