Diety

Dlaczego ogórki kiszone się psują?

ogórki kiszone

Ogórek kiszony to ogórek marynowany w solance, occie lub innym roztworze i pozostawiony do fermentować przez pewien czas, zanurzając ogórki w kwaśnym roztworze lub zakwaszając przez fermentację. Takie ogórki są uwielbiane przez wiele osób, ponieważ stanowią pyszną przekąskę.

Ogórki kiszone – charakterystyka

Ogórek kiszony został wyeksportowany na cały świat i można go znaleźć w kuchniach wielu krajów, w tym w Stanach Zjednoczonych, gdzie został wprowadzony przez imigrantów. Jest kwaśny, podobny do koszernego kopru. Tradycyjnie był przechowywany w drewnianych beczkach, ale teraz jest sprzedawany w szklanych słoikach.

 

Ogórek marynowany tylko przez kilka dni ma inny smak, niż marynowany przez dłuższy czas i nazywa się ogórek małosolny, co dosłownie oznacza „ogórek o niskiej zawartości soli”. Innym popularnym w Polsce ogórkiem kiszonym jest ogórek konserwowy, który ze względu na odmienny skład roztworu konserwującego jest raczej słodki i octowy w smaku. Wiele osób zastanawia się, dlaczego ogórki kiszone psują się tak często.

Zepsute ogórki kiszone

W Polsce bardzo często ogórki kiszone są podawane jako dodatek do posiłków. W południowej Anglii duże korniszony marynowane w occie są podawane jako dodatek do ryb i frytek. Szwedzkie marynowane ogórki są cienko krojone, mieszane z solą i tłoczone, aby odsączyć trochę wody z plasterków ogórka.

Podobnie jak marynowane warzywa, takie jak kapusta kiszona, kwaśne marynowane ogórki mają niską zawartość kalorii. Zawierają również umiarkowaną ilość witaminy K. Jednak większość kwaśnych marynowanych ogórków ma również wysoką zawartość sodu.

Ogórki kiszone mogą się szybko popsuć, jeśli zrobiliśmy je z warzyw, które miały już wcześniej plamki oraz inne uszkodzenia. Ogórki kiszone psują się wtedy, kiedy przedostaną się do nich różnego rodzaju grzyby oraz bakterię. Jeśli zauważymy, że nasze ogórki są popsute należy je wyrzucić. Warto także zastosować słoiki, które nie mają uszkodzeń. Słoiki do przygotowania przetworów należy dokładnie umyć i wygotować – jest to naprawdę bardzo ważne.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *