Diety

Zdrowa dieta w ciąży

Dieta w ciąży - jaka?

W tym wyjątkowym czasie, którym jest ciąża należy szczególnie zadbać o to co jesz. Pewnie nie raz usłyszysz, że możesz jeść za dwoje. Nic bardziej mylnego. Dieta w ciąży powinna polegać na tym aby jeść dla dwojga a nie za dwoje.

Zdrowa dieta w ciąży – czyli?

Dieta czyli nic innego jak odpowiednio zbilansowane posiłki adekwatne do naszego stanu oraz trymestru ciąży. Musimy pamiętać o tym aby spożywać dużo warzyw i owoców, niezbędne są wszelkie zboża a przede wszystkim zawarty w nich błonnik, który wspomaga układ trawienny. To co spożywasz ma ogromny wpływ na rozwijające się w Tobie dziecko. Spożywanie tłustych posiłków takich jak hamburgery, frytki i inne fast foody możesz spowodować wiele problemów zdrowotnych u swojego dziecka takie jak cukrzyca, choroby układu krążenia. To wszystko może zacząć się objawiać dopiero w życiu dorosłym.

Dieta w ciąży – jadłospis

Kasze, makarony, chleb czy płatki powinny być spożywane 4-5 razy dziennie. Są źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają energię na długie godziny w przeciwieństwie do cukrów prostych zawartych na przykład w słodyczach. Żytni chleb razowy jest dwa razy bardziej niż chleb biały bogaty w magnez, żelazo, cynk. Pamiętajmy jednak, że nie każdy ciemny chleb jest zdrowy, ponieważ może być zabarwiony karmelem.
Kasze wybieraj gruboziarniste najlepiej gryczana lub jaglana. Na śniadanie warto wybrać płatki owsiane, są o wiele zdrowsze niż przetworzone płatki śniadaniowe.

Dziennie powinnaś spożyć 400 gramów warzyw. Najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Najlepiej spożywać je przez cały dzień po trochu czyli do każdego posiłku w ciągu dnia. Warto w ciąży spożywać dużo zielonych warzyw takich jak brokuł, sałata, szpinak. Natomiast w warzywach pomarańczowych i czerwonych takich jak dynia, papryka jest dużo beta-karotenu i prowitaminy A.

Owoce powinnaś spożywać minimum 3 razy dziennie. Są bogate w beta – karoten i witaminę C. Najlepsze są sezonowe występujące w naszej strefie klimatycznej. Gdy nie mamy dostępu do takich owoców na przykład w sezonie jesienno zimowym można spokojnie sięgnąć po owoce mrożone, najlepiej mrożone przez nas.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *